Catalunya avui

Què està passant a Catalunya?

Catalunya, desconeguda encara per molts i cada vegada més present als mitjans internacionals, és un país europeu de la Mediterrània occidental constituït en l’actualitat com a comunitat autònoma d’Espanya. El seu territori es troba situat a la costa nord-est de la Península Ibèrica i limita al nord amb França i Andorra. Habitada per 7 milions de persones, Catalunya té una identitat pròpia que, malgrat les històriques reticències espanyoles, continuen conformant-la com a nació.

L’Onze de Setembre del 2012, entre un milió i mig i dos milionsde persones van sortir al carrer i van omplir les principals avingudes de Barcelona sota un soc clam: “Catalunya, nou Estat d’Europa”. Una àmplia majoria social al país reclama, doncs, un canvi en la problemàtica relació entre Catalunya i Espanya, i la configuració final de la primera com a país independent.

Però… què ha dut Catalunya fins aquí?

Antecedents

Segurament se’n podrien donar molts motius, entre d’altres un profund lligam sentimental cap a les pròpies arrels com a nació. Catalunya té una cultura diferenciada i un idioma propi; però les desavinences amb una Espanya que en nega la identitat, i que tot just el 2010 va escapçar un Estatut que havia estat votat per una gran majoria del poble català, han fet conscients encara a moltes més persones de la necessitat que el país faci el seu propi camí.

El Tribunal Constitucional va remarcar fins a vuit vegades, en la sentència posterior a partir de la qual retallava l’Estatut, que Espanya era indissoluble i es va negar a reconèixer Catalunya com a nació dins de l’estat espanyol. Aquest document legal, que posava al dia una llei anterior de 1979 per a un govern autònom, s’havia aprovat a Catalunya en referèndum l’any 2006 amb el 74% dels vots emesos a favor.

Dèficit fiscal

Avui en dia, Catalunya no només ha d’enfrontar a una profunda crisi econòmica, com la resta dels països europeus, sinó que a més ha d’aportar al voltant del 8% del seu PIB anual a Espanya. Aquesta xifra queda molt per sobre d’una eventual solidaritat amb la resta de territoris de l’estat i, en canvi, serveix per sostenir un Regne d’Espanya que s’ha demostrat àmpliament ineficient.

Davant la també negativa espanyola per resoldre la situació, per tant, no són pocs els catalans que creuen que Catalunya només pot arribar a superar aquest tipus de discriminació fiscal amb un estat plenament independent.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s